Aambeien

Wat zijn aambeien?

Aan de binnenkant van de anus zit een sponsachtig netwerk van aders. Als deze aders opzwellen en gaan uitstulpen noemen we dat aambeien. Aambeien kunnen in de anus zitten of naar buiten komen. We spreken dan van inwendige of uitwendige aambeien. Aambeien zijn onschuldig maar veel mensen hebben er in hun dagelijks leven last van. Aambeien kunnen soms jeuken, bloeden of ontstoken raken en pijnlijk zijn vooral tijdens en na de stoelgang.

Wat kunnen de oorzaken zijn?

Door druk op de anus van bijvoorbeeld harde ontlasting of winderigheid kunnen aambeien gaan irriteren. Ook veel zitten, niet veel lichaamsbeweging, te weinig drinken, te weinig vezels in de voeding of te zwaar zijn kan aambeien veroorzaken. Als je veel moet persen als je op de toilet zit raken de adertjes rondom de anus geïrriteerd en zwellen op.

Wat kan ik voor je doen?

We gaan samen onderzoeken waarom jij last hebt van aambeien. We beginnen met een uitgebreide anamnese (consulten) om te kijken waar de problemen zijn ontstaan. Soms zijn het een paar kleine veranderingen in je eetgewoonten en/of levensstijl (voedingsadvies op maat) die je bij deze problemen kunnen helpen. Worden je klachten veroorzaakt door constipatie? Dan kan een darmspoeling (Colonhydrotherapie) ook verlichting geven.