Darmgezondheid

Gezonde darmen vormen de basis van onze totale gezondheid, alleen al omdat bijna 80 procent van ons immuunsysteem zich in de darmen bevindt. Darmgezondheid begint met de juiste voeding en een goedwerkende spijsvertering. Hoe gezonder je eet en hoe beter je spijsvertering werkt, hoe beter je lichaam voedingsstoffen opneemt om je lichaam gezond te houden en een goede weerstand op te bouwen. Met een goede weerstand ben je beter beschermd voor indringers en ziekteverwekkers zoals slechte bacteriën, schimmels, gisten, parasieten, virussen enz. Deze kunnen namelijk weer andere klachten veroorzaken in het lichaam. Vooral vermoeidheid, prikkelbare darm klachten,  huidproblemen zoals eczeem, psoriasis of acne, een slechte adem en/of lichaamsgeur, hoofdpijn, concentratie- en/of leerproblemen, depressieve gevoelens en angsten, chronische verkoudheid, spier en/of gewrichtsproblemen, hormonale klachten of moeite hebben met op een ideaal gewicht te blijven.

Je hersenen en darmen zijn ook zeer nauw verbonden en communiceren heel wat af samen. We noemen dit de ‘hersen-darm-as’. Emotionele en mentale klachten kunnen ook zeker vanuit de darmen ontstaan. Serotonine blijkt hier een grote rol in te spelen. Serotonine is een boodschapperstof, het is betrokken bij het doorsturen van boodschappen van de hersenen naar de darmen. 90% van alle serotonine in ons lichaam zit in de darmen. Bij een goede darmwerking levert serotonine ons een geluksgevoel op, maar bij een verstoring kunnen klachten ontstaan. En raken dus ook onze darmen van slag. Onze darmen worden ook wel ons tweede brein genoemd.

“Je bent wat je eet” wordt vaak gezegd. Dat is waar, maar… er is meer! Je bent namelijk niet alleen wat je eet, maar ook wat je verteert, opneemt, verdraagt en uitscheidt. Juist die laatste vier punten zijn erg belangrijk. Toch gaat het hier vaak fout als je last blijft hebben van bepaalde klachten.