Darmgezondheid

Wil jij ook een goede energie, een opgewekt en positief gevoel, een dagelijkse makkelijke ontlasting, een goede nachtrust, een stralende huid en een gewicht wat bij jouw bouw past? Dan is een goed werkende spijsvertering en een gezond darmmilieu van groot belang.

Wist je dat meer dan 70% van je immuniteit (weerstand) zich in je darmen bevindt? Dus…hoe gezonder je darmen zijn hoe meer weerstand je hebt en des te beter je bent beschermd voor rare indringers en ziekteverwekkers zoals slechte bacteriën, schimmels, gisten, parasieten, virussen enz. die weer vele andere klachten kunnen veroorzaken. Over welke klachten hebben we het dan? Vooral vermoeidheid, een opgeblazen gevoel, diarree, obstipatie, een wisselende ontlasting, vaak buikpijn, misselijkheid of PDS. Maar ook huidproblemen zoals eczeem, psoriasis of acne, een slechte adem en/of lichaamsgeur, hoofdpijn, concentratie- en/of leerproblemen, depressieve gevoelens, chronische verkoudheid, spier en/of gewrichtsproblemen, hormonale klachten of moeite hebben met op een ideaal gewicht te blijven.

Je hersenen en darmen zijn ook zeer nauw verbonden en communiceren heel wat af samen. We noemen dit de ‘hersen-darm-as’. Emotionele en mentale klachten kunnen ook zeer zeker vanuit de darmen ontstaan. Serotonine blijkt hier een grote rol in te spelen. Serotonine is een boodschapperstof, het is betrokken bij het doorsturen van boodschappen van de hersenen naar de darmen. 90% van alle serotonine in ons lichaam zit in de darmen. Bij een goede werking levert serotonine ons een geluksgevoel op, maar bij een verstoring raken we depressief. En raken dus ook onze darmen van slag. Onze darmen worden ook wel ons tweede brein genoemd.

“Je bent wat je eet” wordt vaak gezegd. Dat is waar, maar… er is meer! Je bent namelijk niet alleen wat je eet, maar ook wat je verteert, opneemt, verdraagt en uitscheidt. Juist die laatste vier punten zijn erg belangrijk. Toch gaat het hier vaak fout als je last blijft hebben van bepaalde klachten.