Ontlastingsonderzoeken
Meten = weten
Soms kunnen onderliggende problemen de oorzaak zijn van je klachten. Je kunt nog zo gezond eten en goede supplementen slikken, maar als die onderliggende problemen nog niet aangepakt zijn bestaat er een grote kans dat je klachten nooit helemaal zullen verdwijnen. Wat zouden die onderliggende problemen kunnen zijn? Bijvoorbeeld problemen met je maag zoals te veel of te weinig maagzuur of de Heliobacter Pylori bacterie. Ook komt het vaak voor dat er problemen zijn met de alvleesklier en er niet genoeg verteringsenzymen geproduceerd worden, of misschien is er een disbalans in de darmbacteriën. Als we de oorzaak van jouw klachten weten, kunnen we een zeer gericht en persoonlijk therapieplan maken en je klachten grondig aanpakken.
Waarom een ontlastingsonderzoek?
Als je gezond eet, goede supplementen slikt en alle reguliere testen komen goed terug maar je blijft klachten hebben, dan kan een ontlastingsonderzoek heel nuttig zijn om te kijken wat er nou echt gaande is in je darmen en waar die klachten vandaan komen. We kunnen namelijk erg veel informatie over je gezondheid halen uit je ontlasting.
Het grootste deel van de ontlasting bestaat uit onverteerde voedselresten, bacteriën, afvalstoffen, galkleurstoffen, oude darmcellen, water en slijm. Daarnaast zijn er nog andere stoffen die in de ontlasting voorkomen die we kunnen meten. Al deze waardes geven informatie over je gezondheidstoestand. De oorzaak van een disbalans in de darmen kan heel divers zijn.
Wat kunnen we bijvoorbeeld meten in de ontlasting?
- De darmbacteriën, de goede en de slechte, is er een disbalans?
- Schimmels en gisten, is er een overlast?
- De zuurgraad (pH), is deze te zuur of te basisch?
- De structuur en kleur van de ontlasting: Dit geeft informatie over bijvoorbeeld verteringsproblemen of verdenking op aanwezigheid van parasieten in de darmen.
- Ontstekingen: In je ontlastingsmonster wordt gezocht naar de aanwezigheid van specifieke ontstekingseiwitten die aangemaakt kunnen worden in de darmcellen.
- Afweerreactie: De slijmvliezen in de darmen hebben onder andere tot taak om het lichaam te beschermen tegen aanvallers van buitenaf, zoals bacteriën, schimmels en parasieten. Door afvalstoffen, parasieten, schimmels, virussen, bacteriën en ontstekingen kan het slijmvlies van de darmen beschadigd raken waardoor het deze taak niet meer goed uit kan voeren.
- Voedingsmiddelenallergie/voedingsmiddelovergevoeligheid: Als het ontlastingsonderzoek een voedingsprobleem opspoort is een bloedonderzoek noodzakelijk om precies die voedingsmiddelen op te sporen die niet goed verdragen worden.
- Virulente factoren: Virulente factoren zijn stoffen die afgescheiden (kunnen) worden door een deel van de aanwezige bacteriën in de darm. Deze kunnen ervoor zorgen dat je ziek wordt met name door de afvalstoffen die worden gevormd. Van deze (vaak sterk) belastende stoffen voor het lichaam hebben met name de lever en de darmwand te lijden.
- Spijsverteringsenzymen die door de pancreas worden uitgescheiden en belangrijk zijn voor de vertering van voedingsmiddelen.
- Galzuren die worden opgeslagen in de galblaas nadat ze aangemaakt zijn door de lever. Deze spelen ook een belangrijke rol vooral bij de vetvertering.
- Heliobacter Pylori, een bacterie die in de maag voorkomt en de veroorzaker kan zijn van maagzweren.
- Darmontstekingen. Als er in de darmen een ontsteking gaande is, kan het gaan om een ziekteverwekker (zoals een bacterie, schimmel, gist of parasiet) of om langdurige beschadigingen van het darmslijmvlies of een heftige immuunreactie.
- Histamine intolerantie. Als het histaminegehalte in de darmen hoger is als gewenst kan dit vele klachten veroorzaken.
- Parasieten. Deze kunnen veel verschillende gezondheids-en emotionele klachten veroorzaken. Het uitsluiten van een parasieten overlast is belangrijk om een gericht therapieplan te kunnen opstellen.
Het opvangen van je ontlasting doe je zelf thuis, dit is eenvoudig te doen met behulp van de testbuisjes die je van mij meekrijgt. Vervolgens stuur je het op naar het laboratorium. De uitslag van een ontlastingstest duur ongeveer 2 weken. Deze wordt in een consult uitgebreid besproken met je en vervolgens maak ik een (darmherstel) programma voor je. Het is mogelijk dat op basis van de resultaten aanvullend onderzoek nodig is.