Darmherstel programma

Het darmherstel programma is een individueel en persoonsgericht programma met als doel je darmgezondheid te herstellen en je van je (darm)klachten af te helpen. We beginnen altijd eerst met een uitgebreide anamnese. Aan de hand hiervan bepalen we welke onderzoeken nodig zijn. Afhankelijk van de onderzoeksresultaten wordt er dan een persoonlijk plan opgesteld. Voeding, leefstijl, therapeutische supplementen en eventuele andere behandelingen behoren ook tot het darmherstel plan.

Het bestaat uit verschillende fasen. 

Fase 1: Voorbereiding & drainage

Deze fase dient als voorbereiding op de latere fasen en heeft als doel de lever en nieren te ondersteunen, eventuele maagzwakte te compenseren, toxinen te binden en af te voeren en darmontstekingen te beheersen. Naast voeding- en leefstijl aanpassingen behoren hier ook meerdere supplementen bij die op bepaalde tijden ingenomen moeten worden voor maximaal effect. Na een paar weken wordt er vaak opgemerkt dat de algehele vertering en de ontlasting al wat verbeterd is. 

Fase 2: Opruimen

Deze fase bestaat uit het reduceren van pathogenen (ziekteverwekkers zoals parasieten, bacteriën, schimmels en virussen) en het begin van het herstel van het darmbioom (de darmflora, het darmmilieu en de darmwand). Het is belangrijk om fase 1 te continueren omdat er in fase 2 meer toxinen kunnen ontstaan. Meer en andere supplementen zullen hier noodzakelijk zijn. Het is de meest complexe en intensieve fase. In deze fase kan het voelen alsof het allemaal niet zo goed gaat. Tijd, geduld, rust, veel water drinken, gezond eten en het supplementen programma blijven volgen is daarom cruciaal om naar de volgende stap te kunnen. Colonhydrotherapie kan deel uitmaken van het herstel van een gezonde darmflora. Het zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd en kan daarom erg fijn zijn dit combineren met fase 2.

Fase 3: Opbouwen & herstel

In deze fase ben je door de meest intensieve fasen heen. De darmbioomregulatie richt zich nu op het verbeteren van het darmslijmvlies en immuniteit. Afhankelijk van je klachten kan het zijn dat de supplementen uit fase 1 en 2 niet meer nodig zijn, vandaar dat het aantal supplementen ook duidelijk zal afnemen.

Fase 4: Stabilisatie & onderhoud

Als je deze fase bereikt hebt, voel je je al een heel stuk beter. Je darm heeft zich al goed hersteld maar heeft tijd nodig om te stabiliseren zodat je niet weer bij het minste of geringste klachten krijgt. Je zult nog een tijdje in deze fase moeten blijven om geheel van je klachten af te zijn.

Het is moeilijk vooraf te zeggen hoe lang een darmherstel programma gaat duren, dit is erg verschillend van persoon tot persoon. Afhankelijk van je klachten kan het plan minstens drie tot 12 maanden in beslag nemen. Klachten waar je al 20 jaar last van hebt, zullen wat langere tijd nodig hebben als klachten die pas in het laatste jaar zijn komen opspelen.

Jouw inzet, motivatie en discipline zorgen ervoor of het plan gaat aanslaan of niet. Jij bent zelf verantwoordelijk voor het volgen van het advies, het nemen van de supplementen, de aanpassingen wat betreft voeding, je behandelingen en afspraken nakomen. Uiteraard ontvang je van mij alle informatie, tips en adviezen die je nodig hebt, maar de eind verantwoording ligt bij jezelf.

Houdt er rekening mee dat het noodzakelijk kan zijn om na de start van de behandeling opnieuw een ontlastingsonderzoek te doen.