Depressieve gevoelens

Wat zijn depressieve gevoelens?

Iedereen voelt zich wel eens somber. Je kunt een baaldag hebben of je een tijdje somber voelen na een gebeurtenis. Bij een depressie voel je je langer dan twee weken somber. Je haalt nergens meer plezier uit, je kunt niet of nauwelijks deelnemen aan het dagelijkse leven, misschien zijn er nog andere klachten zoals angst, schuldgevoelens, concentratieklachten of zelfs gedachten aan de dood. 

Wat kunnen de oorzaken zijn?

Je hersenen en darmen zijn zeer nauw verbonden en communiceren heel wat af samen. We noemen dit de “hersen-darm” as. Emotionele en mentale klachten kunnen zeer zeker vanuit de darmen ontstaan. Serotonine blijkt hier een grote rol in te spelen. Serotonine is een boodschapperstof, het is betrokken bij het doorsturen van boodschappen van de hersenen naar de darmen. 90% Van alle serotonine in ons lichaam zit in de darmen. Bij een goede werking levert serotonine ons een geluksgevoel op, maar bij een verstoring raken we depressief. Hierdoor raken dus ook onze darmen van slag.

Wat kan ik voor je doen?

Een gezonde darmflora en milieu kunnen een grote rol spelen in je mentale welzijn. We gaan er dus alles aan doen om je darmen zo gezond mogelijk te maken en de serotonine aanmaak optimaal te laten functioneren. We beginnen met naar je voeding te kijken d.m.v. voedingsadvies op maat. We kunnen uit een ontlastingsonderzoek opmaken of er problemen zijn met je spijsvertering en/of je ontlastingspatroon.