Hoofdpijn

Wat is hoofdpijn?

Hoofdpijn is pijn die in verschillende regio’s van het hoofd kan voorkomen. Aan één of beide zijden van het hoofd, het voorhoofd, bovenop het hoofd of de nek en achterhoofd. De schouders kunnen in bepaalde gevallen ook pijn doen. De pijn kan zich op één plaats bevinden of uitstralen. Hoofdpijn kan aanvoelen als druk, het kan scherp zijn, kloppend of dof. Hoofdpijn kan geleidelijk ontstaan, in de achtergrond aanwezig zijn of plotseling beginnen. De pijn kan heel hevig zijn en samengaan met misselijkheid. Hoofdpijn kan minder dan een uur duren of meerdere dagen aanhouden. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn; clusterhoofdpijn, migraine (met of zonder oogklachten, misselijkheid en aura’s) en spanningshoofdpijn. Allemaal zijn ze erg vervelend. 

Wat kunnen de oorzaken zijn?

Er zijn vele factoren die hoofdpijn kunnen veroorzaken met de meest bekende zoals alcohol, een gebrek aan slaap, stress, huilen, zorgen, hooikoorts en griep etc. Maar de darmen kunnen ook zeer zeker een rol spelen bij hoofdpijn. Te veel toxinen in de darmen, een histamine gevoeligheid of een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen. Een gluten allergie, langdurige verstopping of PDS of zelfs parasieten kunnen allemaal hoofdpijn veroorzaken. 

Wat kan ik voor je doen?

Vanuit mijn praktijk voor darmgezondheid kijk ik als eerste naar je voeding en leefstijl.  Het is mogelijk dat je naast hoofdpijn ook andere klachten hebt die wijze op het hebben van te veel afvalstoffen in je lichaam. In dit geval kan een detoxkuur gecombineerd met colonhydrotherapie helpen om je hoofdpijn te verminderen. Vaak zijn bepaalde onderzoeken (voedingsintolerantietest & ontlastingsonderzoeken) nodig om uit te vinden wat de onderliggende problemen zijn die jouw hoofdpijn veroorzaken.