Obstipatie

Wat is obstipatie?

Constipatie of obstipatie, in de spreektaal ook wel verstopping genoemd, is de medische term voor een vertraagde of moeizame stoelgang. Is je ontlasting keutelachtig, moet je veel en hard persen, ga je minder dan eens per twee dagen of heb je het idee dat je nooit helemaal ‘leeg’ bent? Dan heb je last van obstipatie.

Wat kunnen de oorzaken zijn?

Een verkeerd voedingspatroon (te weinig vezels, vocht en vet) te weinig beweging, een traag werkende schildklier, een niet optimaal werkende spijsvertering (tekort aan maagzuur, spijsverteringsenzymen of gal) of een niet optimale darmflora.

Wat kan ik voor je doen?

Vaak gaat obstipatie hand in hand met andere klachten.  Colonhydrotherapie  kan zeer zeker een belangrijke rol spelen in het direct verbeteren van je constipatie klachten. 

Soms kunnen een paar kleine veranderingen in je eetgewoonten en/of levensstijl (voedingsadvies op maat) je ook al bij deze problemen helpen. Vaak moeten we ook wat verder kijken.  In een uitgebreid consult bespreken we samen wat voor jou mogelijk kan bijdragen aan een verbetering van je klachten.