PDS (Prikkelbaar Darm Syndroom)

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndrome (IBS) is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal, met name van de dikke darm. Het kenmerkt zich door buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid door gasvorming. Mensen met PDS hebben vaak last van een wisselende ontlasting en kunnen dus last hebben van soms diarree en soms verstopping.

Wat kunnen de oorzaken zijn?

De klachten worden veroorzaakt door spasmen (krampen) van de darmwand. De spieren trekken zich langer en krachtiger samen dan normaal en dit veroorzaakt de pijn. Waarom reageren die darmen dan met krampen? Dit kan verschillende oorzaken hebben; je kunt intolerant zijn voor bepaalde voedingsmiddelen, misschien dat er onderliggende ontstekingen aanwezig zijn of bepaalde emoties of stress die de klachten kunnen verergeren. Vaak is het een combinatie van meerdere dingen.

Wat kan ik voor je doen?

In een uitgebreid consult gaan we samen kijken waar de mogelijke oorzaken liggen voor jouw darmklachten. We nemen je voedingspatroon door (Voedingsadvies op maat) en hoogst waarschijnlijk kunnen een voedingsintolerantietest of een ontlastingsonderzoek ook veel meer duidelijkheid geven over jouw klachten. Als je last hebt van obstipatie gaan we ook direct aan de slag met een darmspoeling (colonhydrotherapie). Heb je echt al jaren last van PDS dan kan het darmherstel plan ook zeer interessant zijn voor je.