Praktijk voor Darmklachten

1 op de 4 mensen heeft last van darmklachten. Over welke klachten hebben we het dan? Buikpijn, PDS (Prikkelbaar Darm Syndroom), diarree en/of obstipatie, winderigheid, aandrang, opgezette buik, aambeien, maagpijn, misselijkheid, boeren, maar ook andere gerelateerde klachten zoals hoofdpijn, astma, eczeem of andere huidproblemen, gewrichtsklachten, vermoeidheid, slaapproblemen, hormonale klachten en meer…

Wat kun je er aan doen? En wat zijn de oorzaken? 

Er kunnen heel veel oorzaken zijn voor maag en darmklachten. Ten eerste moet je kijken naar voeding. Voeding is de basis van een goede gezondheid. Wat gezonde voeding is verschild van persoon tot persoon, alhoewel we over het algemeen wel kunnen stellen dat fruit & groente gezond zijn. We kunnen kijken naar het gehele spijsverteringskanaal te beginnen bij mond, tanden en maag. Als je gebitsproblemen hebt kun je niet goed kauwen en gaat het eten niet klein genoeg je maag in. Als de maag niet goed functioneert is de voorvertering al niet optimaal en zal de rest van de spijsvertering daar zeker onder lijden.

De alvleesklier die enzymen aan maakt voor het verteren van voedingstoffen kan mogelijkerwijze ook niet goed functioneren. Misschien maakt je lever te weinig galzuren aan. Gal is nodig om vetten goed te kunnen verwerken.  Het kan zijn dat je intolerant of allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen, je een tekort hebt aan vitaminen en mineralen of mogelijkerwijze neurotransmitters. Zo is de neurotransmitter serotonine (je geluksgevoel hormoon) erg belangrijk voor een goede darmwerking. Een tekort kan obstipatie veroorzaken. Ook parasieten of schimmels (zoals de candida albicans) kunnen veel problemen veroorzaken in het maag/darm kanaal.

Wat kun je doen aan darmklachten?  

Ten eerste zou ik de voeding eens onder de loep nemen; drink je voldoende water, eet je voldoende fruit en groente en andere vezels, eet je genoeg en de juiste vetten? Verdere onderzoeken zoals ontlastingsonderzoeken of bloedonderzoeken om allergieën, intoleranties of voedingsstoffen tekorten te ontdekken kunnen ook een antwoord geven op waarom iemand darmklachten heeft. Bij obstipatie is colonhydrotherapie de uitkomst. Maar ook zonder obstipatieklachten kan een darmspoeling helpen de juiste balans in darmbacteriën terug te brengen.